Колбасаны ашыкча колдонуу ден-соолукка кооптуу дейт гастроэнтеролог Инна Мазко. Ал бул продукт соя, крахмал, желатин, тамак-аш кошулмалары, даамды жогорулатуучу заттар, боектор жана нитриттерден тургандыгын баса белгиледи.

«Колбасадагы эт эң жакшы дегенде 40% ды түзөт. Анын үстүнө, бул көбүнчө сапатсыз эт, ичеги-карын, майдаланган кемирчектер жана башкалар болушу мүмкүн », — деп келтирет Мазко kp.ru сайтына.

Дарыгер нитриттер колбасаларды боёодо колдонуларын белгиледи. Аларды тынымсыз колдонсоңуз, рак илдетине чалдыгуу коркунучу бар. Фосфаттар кальцийдин сиңишине тоскоол болуп, остеопорозго же рахитке алып келет.

Бирок, Мазконун айтымында, табигый компоненттер кошулган колбасалар да бар. Мисалы, кан колбасасында темир көп болгондуктан, аз кандуулукка каршы күрөшүүгө жардам берет. Канаттуулардын жана уйдун этинен жасалган колбасада май аз жана белоктун мыкты булагы боло алат.

Буга чейин 19-октябрда, диабетолог, жогорку категориядагы дарыгер Ольга Демичева ашыкча салмак диабеттин өнүгүшүнө таасир этет деп билдирген. Ал белгилегендей, кант диабети таттуу тамактарды ашыкча колдонуудан пайда болбойт. Бирок ал таттууларды колдонуу ашыкча салмак кошуп, тиш ооруга да алып келерин кошумчалады.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *